Çevre Sorunları

Engin Şallı

Son agaç kesilip, son nehir kirletilip, son balık da tutulduktan sonra insanlar paranın yenmedigini anlayacaktır. ”Kızılderili Atasözü"

Endüstrinin gelişmesiyle yaşadıgımız dogal çevre hızla degişmiştir. Yüzey şekli degişiklikleri, dogal bitki örtüsü tahribi, toprakların verimsiz hale gelmesi, suların kirletilmesi, hayvan türlerinin yok olması ve dogal kaynakların tüketilmesi bu degişikliklerden bazılarıdır.

Örnegin, hızlı nüfus artışına baglı toprak kullanımı ve bitki örtüsü tahribatı erozyona neden olmuş, sanayide üretilen ve kullanılan gazların atmosfere karışmasından ozon tabakası zarar görmüş, insan saglıgı olumsuz etkilenmiştir. Evsel ve sanayii atıklarının arıtılmadan dogaya verilmesi sonucu; toprak ve su kirlenmiş, canlı yaşamı olumsuz etkilenmiştir. Bu nedenle; kelaynak kuşları, Akdeniz foku, panda gibi pek çok canlı türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Kısacası günümüzde doga insanoglunun önü alınamaz tüketim arzusunun tehdidi altındadır. Oysa mutlu bir gelecek ancak dogal dengesi bozulmamış, havası, suyu kirletilmemiş, yeraltı ve yerüstü kaynakları tüketilmemiş bir dünya ile mümkündür. Bu ise yaşadıgımız çevreyi tanıyıp anlamakla, bilinçli kullanmakla, doganın dengesini bozan davranış ve sonuçlardan kaçınmakla mümkündür. Devamı>>>